Gaula för denna gång

Ja då var denna vecka slut här i Gaula. Imorgon på morgonen körs gästerna till flygplatsen för hemfärd sedan blir det att åka tillbaka till Orkla för eget fiske i tre dagar följt av en ny grupp som ska guidas.

Denna vecka har varit upp och ner, det började bra den första halvtimmen av veckan med två fina laxar tagna av Alister reid och John Chambers (eng). Sedan har det varit ner…” ingen” fisk i älven är väll att ta i men många sågs inte till. Tillslut såg till och med uttrarna silvriga ut. På slutet av veckan kom regnet och älven steg från strax under 100 till 280-300 m3/s. På stigande älv är det väldigt svårt att få laxen till hugg, men det positiva är att det antagligen vandrar upp från havet då de känner att vatten ståndet i älven kan gynna deras resa. När det väl vandrar upp i älven och älven i ett senare skede sjunker eller håller ett stabilt flöde är det större chanser för fisk, detta kan ske väldigt fort eller inte alls så fort. Att fisken väljer att vandra har också med flodvattnet att göra. När det är flod går gärna fisken upp i älvsystemet eftersom mynningen blir lättare att ta sig igenom mm.

Denna vecka har också varit lärorik då man fått en insyn i hur fisket i naturliga älvar är ett visst lotteri. Det finns sjuk potential om du prickar rätt förhållande när just du är där. Men om det inte gör det kan du lika gärna gå bom en hel vecka eller mer… Sjunklinefisket har också varit givande med nya tekniker för mig t.ex. ”the system” som David Craft kallade det. Det går ut på att ha den tyngsta linan du kan hitta och fiska den skrapandes efter botten i strömmen. Baktill har man en flytande fluga som går strax över botten och förhoppningsvis, framför laxens mun. Craft har själv tagit stor fisk på ”the system” bl.a. en på 18kg i Orkla för ett par år sedan. Även om inte fisket varit toppen gjorde lite engelsk humor från Gentlemännens sida och jag vet inte hur många ”gintime” det hela lite enklare.

Tack för en bra vecka Micke, Desiré, Erik, Alister, Chambers, Craft, Greyham och Maxwell!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0