Semester

Japp nu är det semester över midsommarveckan hemma på västkusten. Ska bli skönt att ladda om batterierna då det har hänt en hel del den senaste veckan, så mycket har varit i rullning att bloggandet, hygienen och sovandet har hamnat efter.

Denna vecka har vi haft en tysk grupp som hyrde nästan hela Orkla och en Junktionpool i Gaula. Varje guide fick tre gäster att ta hand om var, och fisket började från 6-24. Dessa gäster är väldigt keen med fisket, många är väldigt duktiga och andra behöver lite mer hjälp men en sak har dem gemensamt och det är intresset för laxen.

De första dagarna hade vi inte tur med vädret precis, regnet stod som spön i backen och blixten tillsammans med åskan bröt tystnaden gång på gång. (om det var någon?)
Orkla som i normal vattenföring ligger runt 22m3/s steg snabbt till 390-400m3/s, en flom helt enkelt. Gaula steg likaså. I och med att det inte hade gått någon mängd med fisk i älvarna innan flommen höjdes hoppet om att laxen skulle vända ute i havet och gå mot mynningarna och kanske då stiga upp i älvarna.


Rye 22m3/s


Rye 400m3/s

När regnvädret tog en paus, älven slutade stiga och hade tendens till att sjunka sakta blev det läge att doppa flugorna med lite mer ansträngning än tidigare. Jag och mitt Team, bestående av Verner, Fabio (son till Verner) och Hans stack över till Junktionpoolen i Gaula. Efter några vändor hade Fabio haft känningar med tre fiskar men ingen av dem var sugen på fight. Jag och Fabio satte oss en stund och snackade nere i hyttan inspirerande om Oktoberfest, medans Hans och Verner fortsatte med en tredje vända i poolen. Efter en stund skriker Verner till och jag och Fabio springer dit. Efter en bit kommer jag på att jag glömde håven… springer tillbaka och greppar den och vänder i samma rörelse. Efter första rushen har man redan fått pingislunga och när man är framme vid fighten är man betydligt tröttare än fisken. Som tur är vill inte fisken ge sig i första taget så jag hinner vila upp mig innan jag ska håva fisken åt hans. En fin fisk på 8-9kg Stort Grattis Hans!

På morgonen tog även Gerda en fin lax, Stort Grattis till henne!Efter denna paus i vädret kom det mer regn och i och med det steg älven än mer då inte marken kunde klara av att ta han om mer vatten. Fisket fick också ta paus då det kändes lönlöst att ens försöka. Flugbindning blev sysselsättningen för en stund.


Passande.. ”flomflugan”

Onsdag kväll, dagen innan avfärd till Sverige. Kocken Nisse hade under måltiderna funderat på om han skulle, jag citerar ”gå ner och ta en lax”. Regnet hade lugnat ner sig och på kvällen kommer Nnisse ner och berättar om sin lilla sväng på halset. – Ja, jag sa ju att jag skulle gå ner och ta en, sa jag inte det? Med glimten i ögat berättar han lite kort om händelsen, lax på 14kilo! Bara att bocka och buga, kocken har stil.


Kocken NisseEn händelserik vecka med många roliga upplevelser sätter punkt för den första tiden i Orkla/Gaula. Nu är det semester! Ses igen om en vecka. /Jonas Haversjö

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Erika Bolund

Hej! vad kul dina poster är. lär definitivt läsa igen. =) Hoppas du har en kul dag :p

2011-06-30 @ 17:00:31
URL: http://jade.se
Postat av: Jonas

Hej, roligt att höra! :)

2011-06-30 @ 22:29:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0