Näbbgädda

Idag blev sista försöket till havsöringsfiske i dem grunda vikarna inne i gullmarn. När jag kom ut och tittar ut mot viken ser jag en boj. Och en till och en till… sammanlagt såg jag fyra fula bojar i viken, alltså två långa garn/nät. Att lägga ut nät vid denna tid i grunda vikar kanske inte resulterar i så mycket havsöring som fiskaren i fråga ville, men chansen finns såklart. Själva tanken att lägga ut nät i grunda vikar nära lekområden tycker jag är idiotisk. Självklart finns det dem som fiskar enligt reglerna men många är slarviga och reglerna dåliga… min polare Johan Olsson från Grebbestad var med om samma sak i en av lekvikarna hemma hos honom. Den fiskaren hade tydligen fått över 70 stycken havsöringar, några för små, några enligt minimimått osv. denna händelse var tidigare i år då fisken var mer koncentrerad nära land då fisken precis har lekt. Att fiska för nära lekområden kan i värsta fall slå ut en hel population med dyrbara gener som har utvecklats efter säsong och förhållanden. Det finns väldigt mycket att lära och skriva om ämnet men nu till dagens fiske.

Jag var tveksam innan jag drog ut om det skulle bli någon havsöring då näbbgäddan hade börjat komma in sist gång jag var ute. Tyvärr hade jag rätt. Idag blev det näbbgäddefiske men vad gör de? Kul var det. 5styckern näbbisar kom upp idag, gånger 10 i hugg/tappad fisk men kul i alla fall. Näbbgäddan är en ganska svår fisk att KROKA om man inte har rätt teknik eller utrustning och med utrustning menar jag inte spö eller lina mm. Nej då menar jag krokar och tackel på flugorna. Till en början körde jag med räkor utrustade med ”magichead”, (tratt fram på flugan som ger flugan en yvig gång). Väldigt mycket nafsande på dessa flugor. Min tanke var att den ivriga gången gjorde det svårare för näbbgäddan att hugga. Jag bytte till en vanlig tobis imitation utan något tjafs, rak gång nu och det gav resultat. Första näbbgäddan landad. En rolig fajt med massa hopp och rusher. När näbbgäddorna blir lite större sätter dem emot mer och kan pressa i vattnet på ett annat sätt eftersom dem blir tjockare, dessutom har dem en bra längd som ger kvick- och snabbhet. Den största idag var på 600g och bjud upp till en riktigt rolig fight, kul! Det tacklet som funkade bäst med råge var en flatwing-fluga med en inbunden stinger av enkelkrok i svansen. Denna fluga fick jag inspiration utav en artikel från nya numret av flugfiske-feber. Dessa flugor används från början till fiske efter barracuda, stripped bass eller andra exotiska arter som Claus Eriksen skrev i artikeln. Grejen med flatwing-flugorna är att svansen är gjord av långa hackelfjädrar som får en svävande och väldigt levande gång i vattnet även då flugan står still. Huvudet är från början av materialet hjortsvans eller också kallad bucktail. Som avslutas med ett epoxyhuvud med ögon av något slag. På min variant använder jag craft fur som är lätt, pulserande i vattnet och, enligt mig lättare att använda. Som svans lägger man in långa hackelfjädrar med några flash strån och såklart stingern för bättre krokningsförmåga. Bättre information och beskrivning om dessa flugor finns i det nyaste numret av flugfiske-feber.

Ingen havsöring idag men om ni vill ha ett roligt fiske med mycket hugg och spännande fighter där hopp inte är sällsynta kan jag rekommendera flugfiske efter näbbgädda, skitfiske! / Jonas Haversjö


Kommentarer
Postat av: Rille

Kul Jonas! fan va avis jag blir, vill ju också hooka näbbis ;D

2011-05-12 @ 22:58:12
URL: http://meandmyrod.blogg.se/
Postat av: Mamman

Men Jonas då. Här går jag och jobbar varje dag och så har du så trevligt på dagarna.

Vilken bra berättelse och jättesnygga bilder.

Skitfiske på dig. Kram

2011-05-13 @ 07:50:11
Postat av: Jonas

Dem är kvar efter sommaren:)

2011-05-13 @ 12:00:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0