Lysechill 1 2 3

Torsdag:

Roadtripp hem till väskusten med Alexander ”Alejandro” massalin, Linus ”Linkan” Schelin och Markus ” Malung” Westerlund blev det denna helg! Vi åkte ner på torsdag morgon och när sista man satt säg i bilen åkte trippens musik cd mix in som Alejandro bränt ut kvällen innan. På skivan står det Lysechill 1, 2 och 3(tre skivor) som skulle visa sig vara ganska talande för just denna resa.

 

Förväntningarna på helgen var bra, Linkan skulle få sin första Havsöring. Alejandro skulle utöka sina fångster på havsöring då han fått mersmak hos en kompis i Grebbestad. Markus hade fått Havsöring förut men inte så många. Alla inklusive mig var väldigt taggade på att komma ner/hem och fiska efter havets silver.

Efter tre timmars körning var vi framme och gjorde i ordning oss för första fiske passet. Den främsta målsättningen med denna resa för mig vara att guida Linkan till sin första havsöring, likaså var det förra helgen med Sebastian Ström. Då började vi fiska i Holma vilket gav oss resultat direkt, varför bryta ett vinnande koncept? Holma sätter vi kurs mot. Vädret är otroligt bra, värme, sol och… ingen vind. Som jag har nämn förut i bloggen gör vinden mycket för Havsörings fisket. Fisken blir mindre skygg och vinden koncentrerar födan för fisken på mer uppenbara positioner i vikar så som ”pålandsvind” vilket är bra då födan trycks mot land i riktning med vinden.

Vi körde på och fångade fisk första dagen trotts de ”bra” förhållandena. Linkan fick sin första! Malung hade några tappade, likaså Alejandro. Jag, ”guidejäveln” som linkan fyndigt kom på då jag drog tre stycken och hade flera känningar. Anledningen till att jag tog flest denna dag berodde nog inte på skicklighet utan mer att jag kunde området. Förhållandena var som sagt svåra men när man vet var de brukar stå kan det bli lättare. Men absolut en godkänd första dag med ett av de största målen avklarade. Grattis Linkan!

 

 

Fredag:

På fredag blev en bättre satsning på tidigt morgonfiske på andra sidan Gullmarn i Skredsvik. Tog färjan över vid 07:20 och var utvadade en liten stund efter solen gott över trätopparna. Mycket vakande fisk men väldigt svårflörtade, Malung och Alejandro hade känningar på de första kasten men ingen landad. Efter ett kämpande i stekande solen med inga täcken på att fisken skulle komma igång beslutar vi oss för att åka hem igen och njuta av vädret, god mat och dryck, ta det Chill helt enkelt.

 Lördag:

Denna dag var det ännu bättre väder! Sol, blå himmel o helt blägg på havet när man tittar ut genom fönstret, en liten suck inombords då jag vet att det kan bli svårt med havsöringen en sådan dag. Men västkusten har ju faktiskt mer att erbjuda än Havsöringen… makrill, torsk, fjärsing mm. Då vi pluggade lite olika fiskarter på engelskan för inte så länge sedan var det just en art som fastnad, speciellt i Linkans huvud. Ballan Wrasse – Berggylta. Idén med nya arter gjorde att vi skulle försöka få en Ballan Wrasse vilket var en kul Joker på resan.

 

Projekt Ballan Wrasse

Fluga går att använda som metod för att fiska berggylta men bottenmete är, skulle jag säga den enklaste metoden att få kontakt med arten. Vi åkte till ett ställe där jag förr fått stor Berggylta på närmare kilot. Fisket började segt här också men efter ett tag kom det igång riktigt bra. Linus tog denna dag två nya arter för sin egen del, en Rötsimpa och en Bergstorsk. Malung och Alejandro tog även sina första Rötsimpor men Jokern uteblev dessvärre. Ändå var vi nöjda då vädret gjorde det smått omöjligt att inte njuta.

 

Söndag:

Söndagens första del blev lugn av olika skäl men nu skulle Havsöringen upp! Förhållandena denna dag var faktiskt sämst, knappt en krusning på havet.  Ändå levererar Linkan direkt, kanske inte den vackraste av dem men Linkan med sin första 45cm (godkänd) Havsöring är nöjd!

 

Fisket blir sen trögt, som sagt helt blägg. Efter en stund blir det iallafall en period med vind och då händer det, ett jävla hugg! Hoppar direkt! Tjock blank buk! En liten rush sen släpper den. Efter en helg med många timmar utan fisk är det tungt att tappa en grann fisk som denna. Inge seglar väder precis. Efter denna lilla period med vind då hugget kom blev det stilla igen. Vadandes, dängande med fluga står man och hoppas på att en liten vindpust ska komma igen och kanske erbjuda en chans till att kroka en pigg silveröring. Efter cirka en timmes önskande sker det, vinden tar tag lite grann, några krusningar och till och med små vågor träder fram på ytan, och nu står jag dessutom i min favoritposition och i favoritviken. Där sitter den! äntligen! Efter en frisk fajt med härliga rusningar får fisken syna håven. 54cm och 1.3kg silver! Jag är inte religiös men när fisken ligger i håven ligger även ytan som en spegel än en gång, kanske ska be till Poseidon i fortsättningen?

 

Blir tyvärr ingen mer fisk på denna resa för någon av oss men med bra sällskap, god mat och bra väder kan man summera helgen som chill, västkusten levererar i ur och skur. Tack för en underbar helg Linka, Alejandro och Malung hoppas ni trivdes! /Jonas Haversjö


Utkast: April 18, 2011

Summering av helgen som var. Jag och Sebastian lade ett antal timmar på fredag och lördag som resulterade i många kontakter men få landade fiskar. På söndagen var planen att bränna upp till Grebbestad och fiska med en fiskebroder vid namn Johan Olsson men vi valde att sova ut lite längre än till klockan 5. Vi började fiska i Holma vid klockan nio och gjorde så till klockan två. Denna dag var solen strålande på en blå himmel, vattnet var lite varmare och grumligare vilket är åt rätt håll. Fisket började bra, äntligen lite silver i hand, en 53cm havsöring som start var en bra början! Lycka efter en svår helg för egen del.Fisket fortsatte bra hela dagen, många kontakter och relativt många landade i jämförelse med kontakter i förhållande till helgens statistik. Jag och Sebastian landade denna söndag ca 6st fina Havsöringar var, en väldigt bra avslutning på helgens fiske. Påsk helgen vänder jag hemmat än en gång för fiske torsdag, fredag, lördag, söndag och måndag blir det mycket fiske. Stay tooned för mer fiske, silver åt folket! / Jonas Haversjö


Skratta eller Gråta?

Denna helg hängde en polare från klassen med hem för att få sin första havsöring. Polaren heter Sebastian Ström, är 25 år och kommer från Motala. Sebastian är ca 178cm och väger 84kg muskler. En ståtlig man helt enkelt. På dagarna gillar han att vara ute och fiske och på kvällen blir det gärna en lång mysig film. Låter som ett riktigt kap va? Tyvärr, tjejer han har sig redan en fjälla. Ja det var alltså en liten presentation av Sebastian, men nu till fisket med uppgiften att guida Sebbe till sin första Havsöring.

Trött var vi men tidigt gör vi oss redo för fiske. Vi beger oss till Holma för att börja dagen där. Sebbe är snabb upp med grejerna och går ut i lerviken före mig. Jag berättar ungefär vilken rutt vi brukar vada genom viken för att täcka så mycket bra fiskeytor i viken som möjligt utan att ”mjölka” stället.

När jag är färdigriggad går jag ut och ställer mig en bit från Sebbe. Smack! Hugg på första kastet. Dock fastnar inte fisken denna gång.  Nu blev vi båda lite mer vakna. Lägger ett kast till. Smack! Men missar igen, hehe tänker jag, detta kan bli en kul dag… på tredje kastet händer det inget men va gör väl det när det nappar på det femte! Men vafan! Va är de här för jävla krokar?! tjuter jag, fastän jag vet att mina mothugg har varit under all kritik.

Det lugnar sig en stund i huggperioden, men efter ett tag får även Sebbe ett hugg men även han missar denna gång. Vi vadar vidare genom viken. Något hugg här och där, givetvis ingen som fastna. Fisk! Hojtar Sebbe denna gången sitter den, fast inte i munnen. Kroken sitter i fettfenan hör och häpna! Sebbe landar fisken snyggt en lite öring men en första! Grattis fler kommer. Så sant, Sebbe plockar en till inom kort. Aaaa det finns ju fisk här dö, säger sebbe på östgötska med ett litet flin genom skägget.

Efter Sebbes fina fiskar nappar det på min fluga, stort plask och en fet blank sida blänker till. Så här i efter hand uppskattar jag fisken dryga 1.5kg men även den tappar jag. Tungt. NU börjar tankarna snurra i skallen på mig om vafan jag håller på med. Va gör jag för fel? för snabb? För sen? Dålig krok? Kollar, Aj! Nej så var det inte. Hmm a bara att fiska vidare snart vänder det väl. En anledning som spelar in är kylan, fingrarna är helt bortdomnade o byta fluga känns långt borta. Jag frågar Sebbe om det är dags för en Paus och han instämmer gladligen. Efter lite köttfärssås & pasta i magen ligger vi som två utslagna soldater i soffan. Sebbe somnar medans jag kolla Djungeltuppsnackar på ebay.

Efter några timmar såsande bär det ut igen. Först testar vi Norrkila, för hård vind! Åker till Fiskebäck samma problem där. Efter lite fundering beslutar vi oss för att testa ett helt nytt ställe som jag spanat in några gånger men aldrig vågat mig på, då man har sina ställen som man kan och ibland kanske är lite bekväm med. Denna gången är jag snabbast ut eftersom Sebbe fick samtal. När jag kommer och ska börja kasta ringer det även i min, Det är John från Grebbestad och undrar hur det ha gått. Jag mumlar lite om mycket fisk och några tappade… rätt var det är när John babbla på ser jag en riktig ”Head-and-Tailare”. För dem som inte vet vad det är kan man beskriva det med att fisken gör en liten ”delfinare”.  Öringen gör det väldigt sakta och öringen är stor, riktigt stor. Jag tappar hakan och vad John snackar om har jag redan glömt. Säger snabbt till John, öööjagringertillbakasnarthedåj!

Skyndar mig ut med flugan men inget händer, öringen cirkulerar utan för mig men jag lyckas inte få den att hugga. Efter några timmars fiske i den nya viken kan vi konstatera att det fanns mycket fisk här med. Efter denna dag har mitt självförtroende fått sig en törn, tillsammans totalt blev det två fiskar i hamn(sebbe) och drygt 25st tappade havsöringar. Det var minst sagt mycket aktivitet idag men jag hade gärna känt på lite silver en dag som denna, ska man skratta eller gråta?
 
Fin liten lekbäck. roligt att se att reproduktionen går bra, små Havsöringsyngel såg vi.

Imorgon blir det mer fiske, hela helgen kör vi! Skitfiske på er/ Jonas Haversjö


Ett stop på vägen..

Igår, på vägen upp till skolan igen på måndag blev det ett stop i Grebbestad eftersom vi alla skulle samåka tillbaka på kvällen. Ställde klockan på halv fem för att åka upp till Grebbestad i tid tills vi skulle börja fiska vid ungefär klockan sex. På morgonen kunde man ana en underbar dag, helt vindstilla och inte ett moln i sikte. Jag möter Johan o gänget utanför Grebbestad och vänder norr om till Galtö. När vi kommer fram till den varma lerviken ser vi fullt av vakande fisk! De här bådar gott.

Underbart!

Kristoffer i sitt rätta element.

Fisket börjar trögt, något tappad hos kristoffer men inte mer än så den första timmen. När man står utvadad till knäna och det vakar öring ca två meter ifrån sig lite här och var är det inte svårt att hetsa upp sig. Nästan alla typ av flugmönster och färger som man ahde i flugboxen testades de första två timmarna men inget… Men så, när fiskens vakande börjar upphöra dröjer det inte länge förens Erik tar sin första. Jag rusar över och agerar ”Håvmästar” en havsöring på 50cm. Glädjen sprider sig och alla undrar på vilken fluga? En liten orange räkimitation var rätta medicinen. Samma modell fast lite annan nyans knyts på i änden av min tafs, men innan man hinner börja kasta tar Erik sin andra för dagen! Fram med håven igen, denna gång en mindre modell, 45cm men väldigt fin. Gött jobbat Fernau!

Fernau.

Lekis me kameran.
Efter dessa intensiva minuter blir det ingen mer havsöring som får syna håvens nätmasker under dagen. Några efterföljare i det kristallklara vattnet fick man syn på, men som många gånger förr var de svårflörtade i de fina förhållandena. Men en underbar avslutning på denna helgs havsöringsturer blev det. Strålande solsken, vindstilla och en fet ”fiskebränna” i ansiktet. Som tur är blir det att vända hemåt till helgen igen som kommer för mer havsörings fiske, fast i rent akademiskt syfte såklart... Jag, Johan Olsson och Erik Fernau har nämligen ett projektarbete om Havsöringen på västkusten. Mer om Projektet kommer i veckan. Skitfiske! / Jonas Haversjö


Jävla Skitfiske!

Idag måste gnällspiken få klaga lite!

ringde och väckte Jacob och han var på att fiska idag igen såklart. När jag packat klart går jag ner till garaget för att hämta bilen. Punka… skitkul start på denna dag. Eftersom vinterdäcken sitter på blir det till att byta alla fyra däcken. Något jag ändå skulle göra om någon vecka men jag hade hellre väntat ett litet tag till. Aja bara sätta igång. Drygt två timmar senare står man utvadad och dängandes med fluga. Idag hade vinden blåst någon annanstans, nästan helt vindstilla och väldigt behagligt att kasta i, dock gilla jag inte sådant väder när jag ska fiska effektivt. Speciellt inte efter havsöring. Givetvis blir det lättare att kasta i sådana förhållanden men fisket drabbas ofta negativt av detta väder enligt mig. Fisken blir mer skygg och svårare att få kontakt med. Det fick jag smaka prov på idag.

Killen bredvid mig höll inte med, den killen heter Jacob och gillar sådant väder. Han tycker det är bra väder att fiska i och att fånga fisk i. Ja idag blev jag fiskf***a och Jacob fick fisk. Hör o häpna!  Dessutom tar han fisk på bland den konstigast korsning av fluga, "sonker-chrimp-bugger".

Inte heller att man ska behöva byta däck till frukost eller att inte få någon fisk, nä det finns ju annat som kan störa under en fisketur, Andra fiskare. Jag och Jacob fiskar oss snabbt bort genom viken till hotspoten där vi vet är det bästa stället om vinden ligger rätt, vilket den gjorde.  När vi närmar oss viken lugnar vi oss lite och fiskar oss in saktare in till vårt mål. När vi gör detta kommer en annan ”flugfiskare” och går bakom oss före till viken!!! Inget ont mot spinnfiskare eller metare mm. men jag trodde flugfiskare hade lite mer hyfs. Visst blir man trött på folket, men vad ska man göra? orkar inte lägga energi på en idiot.


Ja något skulle jag ju få, en mussla.

Idag var det inte min bästa fiskedag precis, men vi hade iallafall tur med vädret… /Jonas Haversjö


Grebbastapojkarna

Får ett samtal av Alejandro klockan efter 10 någon gång, han talar om att pojkarna i Grebbestad har fångat fisk. Havsöring såklart. Från att vara riktigt morgontrött efter en sen gårdag blev man genast taggad till tusen! Jag ringer och väcker Jacob, - Jag är taggad, jag kommer och hämtar dig snart så rappa på! Jacob är med på noterna, - redan färdig packad fattar du väl?

Pedal to the metal, fort gick det men väl i Grebbestad möter vi Johan Olsson, Kristoffer Dahlstran, Erik Fernau och Alejandro Masalin. Dessa pojkar hade gått upp tidigare än vi och därför redan fångat ett trettiotal havsöringar tillsammans. Efter lite skitsnack traskar jag och Jacob ut i viken och börja dänga. Kristoffer som står några kast ifrån oss får en fin och jag bestämmer mig för att foto lite. En fin öring över godkänd- strecket som givetvis får se friheten igen.

Grebbestapojkarna som varit uppe sen tidigt vänder hem för att stilla hungern och ladda batterierna igen.  Jag och Jacob fortsätter en liten stund, men efter ett tag bestämmer vi oss för att testa ett ställe med goda minnen i Fjällbaka. Här låg vinden på lite hårdare och vi börjar ledsna. Efter en lång timme drar vi oss tillbaka till bilen. När vi är på toppen av berget som vi korsar för att nå bilen på andra sidan sätter vi oss ned. vädret som är helt underbart, bjuder in till en paus i solen med en cigarill i munnen.

Inte så mycket fisk för egen del som man önskat men en grymt skön dag! Imorgon blir det Havsöring på hemmaplan i Gullmarn skitfiske! / Jonas


Havöret!

Denna premiär blev inte vad man trodde för några månader sedan. Första april brukar alltid vara en dag i kylan, nervadad till magen dängandes efter havsöring, men inte denna gången. 1aprli till 3april var nämligen datumet för sportfiskemässan i Jönköping, och jag som många andra var där fysiskt men inte helt mentalt. Själv kliade det mest hela tiden i fingrarna och man tänkte tillbaka till fina blanka havsöringar som man tagit året innan och på de som man förhoppningsvis skulle lyckas lura detta året. Mässan i sig var en hitt, publikrekord och väldigt inspirerande i sig! men som sagt man ville kanske vara någon annan stans lite mer…

Efter att mässan tog sitt slut söndag klockan fyra var det snabba ryck, riva monter slänga in all packning och dylikt i bussarna och sedan ta farväl till klassen för att bränna ner till västkusten. Efter en helgs mässa är det inte svårt att somna men inte lika lätt att vakna klockan åtta nästa morgon häller, HAVSÖRING!

Usch va kallt! Fingrarna domnar bort efter ett tag och man fiskar per automatik, nu är det vilja. Har man väntat hela vintern på det här ger man fan inte upp i första taget. Efter tre timmars morgon fiske i dimma och kyla lägger jag ner, magen börjar kurra. Hem igen och ladda om batterierna.

Efter en välbehövlig paus fortsätter fisket vid ett. Vinden ligger fortfarande på och har ökat i styrka sedan morgonpasset. Klockan två är alla gråa moln som bortblåsta och solen lyser starkt, Bra där SMHI!

 Det tar inte lång tid innan man är upptinad och man känner ett hopp om att det snart skall komma igång då vattnet blir lite varmare.  Huggen uteblir men solen ligger på och gör det hela lite behagligare. Vid fyra bestämmer jag mig för att testa en sista liten vik och sen får de vara bra. Jag lägger några kast och precis när jag ska påbörja på ett ytterligare, känner jag ett stenhårt ryck i flugan, ja lyfter spöt och drar i linan men inget där, suck. Efter en slitsam helg och bland de trögaste havsöringspremiärerna för egendel är man inte långt ifrån att börja lipa. Helvete tänker jag, och lägger några snabba desperata kast i hopp om att fisken som hugg hade någon hungrig kompis simmandes i närheten, men icke.

En slagen man minst sagt och jag lägger ner fisket för denna dag. Tankar som väcktes inom mig var så som många andra spekulerade om under mässan för att stilla sitt begär var att det ändå var lite förtidigt på säsongen.  Vattnet är fortfarande väldigt kallt och det dröjer nog ett tag till innan fisket kommer igång på riktigt.


En positiv sak under mitt fiskepass var min nya lina, Guideline Coastal slow int! Grymt skön och kan rekommendera den många gånger om!

Kvällsaktiviteten blev att binda några tuber till Orkla och Gaulafisket med nyinköpt material från mässan. Skitfiske! /Jonas

 


Test

test


RSS 2.0