Semester

Japp nu är det semester över midsommarveckan hemma på västkusten. Ska bli skönt att ladda om batterierna då det har hänt en hel del den senaste veckan, så mycket har varit i rullning att bloggandet, hygienen och sovandet har hamnat efter.

Denna vecka har vi haft en tysk grupp som hyrde nästan hela Orkla och en Junktionpool i Gaula. Varje guide fick tre gäster att ta hand om var, och fisket började från 6-24. Dessa gäster är väldigt keen med fisket, många är väldigt duktiga och andra behöver lite mer hjälp men en sak har dem gemensamt och det är intresset för laxen.

De första dagarna hade vi inte tur med vädret precis, regnet stod som spön i backen och blixten tillsammans med åskan bröt tystnaden gång på gång. (om det var någon?)
Orkla som i normal vattenföring ligger runt 22m3/s steg snabbt till 390-400m3/s, en flom helt enkelt. Gaula steg likaså. I och med att det inte hade gått någon mängd med fisk i älvarna innan flommen höjdes hoppet om att laxen skulle vända ute i havet och gå mot mynningarna och kanske då stiga upp i älvarna.


Rye 22m3/s


Rye 400m3/s

När regnvädret tog en paus, älven slutade stiga och hade tendens till att sjunka sakta blev det läge att doppa flugorna med lite mer ansträngning än tidigare. Jag och mitt Team, bestående av Verner, Fabio (son till Verner) och Hans stack över till Junktionpoolen i Gaula. Efter några vändor hade Fabio haft känningar med tre fiskar men ingen av dem var sugen på fight. Jag och Fabio satte oss en stund och snackade nere i hyttan inspirerande om Oktoberfest, medans Hans och Verner fortsatte med en tredje vända i poolen. Efter en stund skriker Verner till och jag och Fabio springer dit. Efter en bit kommer jag på att jag glömde håven… springer tillbaka och greppar den och vänder i samma rörelse. Efter första rushen har man redan fått pingislunga och när man är framme vid fighten är man betydligt tröttare än fisken. Som tur är vill inte fisken ge sig i första taget så jag hinner vila upp mig innan jag ska håva fisken åt hans. En fin fisk på 8-9kg Stort Grattis Hans!

På morgonen tog även Gerda en fin lax, Stort Grattis till henne!Efter denna paus i vädret kom det mer regn och i och med det steg älven än mer då inte marken kunde klara av att ta han om mer vatten. Fisket fick också ta paus då det kändes lönlöst att ens försöka. Flugbindning blev sysselsättningen för en stund.


Passande.. ”flomflugan”

Onsdag kväll, dagen innan avfärd till Sverige. Kocken Nisse hade under måltiderna funderat på om han skulle, jag citerar ”gå ner och ta en lax”. Regnet hade lugnat ner sig och på kvällen kommer Nnisse ner och berättar om sin lilla sväng på halset. – Ja, jag sa ju att jag skulle gå ner och ta en, sa jag inte det? Med glimten i ögat berättar han lite kort om händelsen, lax på 14kilo! Bara att bocka och buga, kocken har stil.


Kocken NisseEn händelserik vecka med många roliga upplevelser sätter punkt för den första tiden i Orkla/Gaula. Nu är det semester! Ses igen om en vecka. /Jonas Haversjö

 

 

 

 


Gaula för denna gång

Ja då var denna vecka slut här i Gaula. Imorgon på morgonen körs gästerna till flygplatsen för hemfärd sedan blir det att åka tillbaka till Orkla för eget fiske i tre dagar följt av en ny grupp som ska guidas.

Denna vecka har varit upp och ner, det började bra den första halvtimmen av veckan med två fina laxar tagna av Alister reid och John Chambers (eng). Sedan har det varit ner…” ingen” fisk i älven är väll att ta i men många sågs inte till. Tillslut såg till och med uttrarna silvriga ut. På slutet av veckan kom regnet och älven steg från strax under 100 till 280-300 m3/s. På stigande älv är det väldigt svårt att få laxen till hugg, men det positiva är att det antagligen vandrar upp från havet då de känner att vatten ståndet i älven kan gynna deras resa. När det väl vandrar upp i älven och älven i ett senare skede sjunker eller håller ett stabilt flöde är det större chanser för fisk, detta kan ske väldigt fort eller inte alls så fort. Att fisken väljer att vandra har också med flodvattnet att göra. När det är flod går gärna fisken upp i älvsystemet eftersom mynningen blir lättare att ta sig igenom mm.

Denna vecka har också varit lärorik då man fått en insyn i hur fisket i naturliga älvar är ett visst lotteri. Det finns sjuk potential om du prickar rätt förhållande när just du är där. Men om det inte gör det kan du lika gärna gå bom en hel vecka eller mer… Sjunklinefisket har också varit givande med nya tekniker för mig t.ex. ”the system” som David Craft kallade det. Det går ut på att ha den tyngsta linan du kan hitta och fiska den skrapandes efter botten i strömmen. Baktill har man en flytande fluga som går strax över botten och förhoppningsvis, framför laxens mun. Craft har själv tagit stor fisk på ”the system” bl.a. en på 18kg i Orkla för ett par år sedan. Även om inte fisket varit toppen gjorde lite engelsk humor från Gentlemännens sida och jag vet inte hur många ”gintime” det hela lite enklare.

Tack för en bra vecka Micke, Desiré, Erik, Alister, Chambers, Craft, Greyham och Maxwell!


We´r in!

Igår på premiären togs det inte så mycket fisk som man hade hoppats på men vi fick dock två stycken fina fiskar på Helgemo här i Gaula. Jag och John ”minken” (Engelsman) började fiska oss ner på morgonen vid Helgemo. Minken började med fluga men det gav inget resultat, han bestämde sig att byta till spinn och fiska med ”the carrot” En Orange rapala alltså. Jag vandrar ner längs poolen för att ge minken lite utrymme att jobba med och efter en liten stund när jag vänder huvudet för att kolla till honom står han med böjt spö och säger, we´r in. Jag springer upp till utgångsläget vid vindskyddet och greppar håven. Efter en hård fight landar vi en fin lax på 8,6kg.

Denna del av Helgemo låg i skugga. Vattnet var lite ler färgat och sjunkande, dessutom var det flod vid mynningen. Sjunkande älv och flod är bra förhållande för att få fisken att bli ”pigg” och gå upp i älven. Även på lands vind är att föredra. Det tas en till fisk i lite mindre size på samma sträcka, också på spinn. 7kg lax! Bra start på dagen. Efter detta händer det inte så mycket mer i Gaula på sträckorna där vi höll till, i och för sig var inte fisketrycket så hårt från engelsmännen på våra sträckor då ”gintime” var en betydande del i deras dagliga rytm.

Senare på kvällen hängde jag med kocken på den nya Junktion-poolen och skulle se om han kunde kroka någon i hålan med de tyngsta linorna det går att få tag på till flugfiske… ett fjäll på kroken kunde vi konstatera men inget mer.

Denna vecka är jag i Gaula tills nästa Onsadag. I Orkla har Guideteamet fått börjat fiska några dagar och sen bytas vi av så det är jag, Desiré och Erik Orre som ska fiska tillsammans. Fisket för andra delen av guideteamet har börjat galant då Nicke fick sin livs lax på hela 18,6kg. Stort grattis!

Hångslo, Orkla. 18,6kg!


RSS 2.0