GäddaGösdjäddaabborredjädda

De senast två veckorna har det blivit en hel del fisketurer i den kalla vintern. Isfiske har varit något som jag inte alls varit intresserad av tidigare men när isen ligger är det svårt att dänga fluga. Fisketarmen ska ju ha sitt så ismete efter gädda, gös o abborre var ända utvägen. Nu i efterhand när man varit ut en handfull gånger med bra fiske, gått sällskap och grillkorv måste ja erkänna att ismete har sin charm. Fisket blir väldigt socialt, fisket sköter sig ganska mycket på egen hand och när vippan väl fäller och fisken rusar ut med linan blir det en kittlande kalabalik bland oss och alla spurtar i grupp mot hålet. Är det gädda, gös, abborre eller kanske en lake som har tagit betet? Hur stor är den? Många tankar går genom huvudet tills fisken landas genom hålet och det är de som gör detta fisket så spännande enligt mig.

Det finns många fördelar med ismete. Man kan täcka över en stor yta med många fler spön än vid vanligare fiske efter t.ex. gädda. Trolling är en sådan metod man kan använda många spön och fiska av mycket vatten men vid det fisket får fisk som står på specifika platser ofta bara en chans och den korta stund pluggen, draget, wobblern eller något annat bete är vid platsen passerar den relativt snabbt. Fisken får ingen längre betänketid ifall den ska huga eller inte, att fisken inte hinner fundera på om den ska hugga eller inte är ofta bra då hugget sker mer instinktivt men när vattnet är kallt och fiskarna inte är lika aktiva är ett stilla bete ofta den rätta metoden.  

Fisket för vår del har gått väldigt bra de senaste veckorna. För egendel har fisket resulterat i två nya BP:n (Personbästa) En Gös på 3,3kg och en Gädda på 5,9kg, Inget att skryta med precis men med tanke på hur mycket gädd- och gösfiske jag har hållit på med tidigare är detta helt acceptabelt. En glad Jonas helt enkelt. Det har gått väldigt bra för de andra i vårt fiskegäng som har varit ute ihop. Alexander ”Alejandro” Masalin tog nytt PB på Gädda – 8,6kg. Kristoffer Dahlstrand tog nytt PB på Gädda – 9,6kg (Andra ismetegäddan för killen!)Även sin första Lake kom upp passet före. Linus ”Bengan” Bengtsson tog den största gösen för vår del hittills på ismete – 5,3kg vilket är mycket bra. Fredrik ”Smittan” Schmiterlöw tog nytt PB på gös 4kg. Ja fisket går som sagt väldigt bra just nu, inte ett ända bompass, nya PB:n så nära som på var ända fisketur och mycket fisk med fina toppar.

I helgen väntar mer isfiske, då ligger siktet på några fina abborrar med metoden pimpelfiske och så blir det självklart ett ismete pass efter gädda och gös. Här kommer lite inspirerande bilder till er som sitter där hemma och är sugna. Skitfiske på er!


5,3Kg

"Smittans" Pb Gös på 4Kg


Mitt Pb 5,9kg


C&RKristoffer Dahlstrands Bp 9,6Kg Gädda


What'z up?!

Whats up? Ja va händer nu förtiden?
Efter Jullovet är man tillbaka i Forshaga och pluggandet på akademin. Sista terminen är igång och man kan se slutet på denna utbildning men de är en del kurser kvar att avsluta, vissa motiverar mer än andra. Kurser som är nya för denna termin är redskapshandel(butik), fisketsförvaltning(lära om skötsel av ett vatten med regler och miljö mm.), Motoredskap(röjsåg och motorsågs cert)Annars fortsätter Tyskan, Examensarbete, Entreprenör, LIA(praktik) tills examen i april.

Den kursen som jag ser mest fram emot nu är helt klart vår sista LIA-period. Den senaste praktiken gjorde jag i Norge i laxälvarna Orkla och Gaula med att guida laxfiske. Den sommaren var väldigt givande, jag fick en inblick hur det är att jobba som guide, mer kunskap om laxfiske och mycket mer.

Denna LIA period blir lite längre bort än norden. Jag och min polare Linus ”Linkan” Schelin åker till Tobago den 11:e mars till 13:e april för att jobba hör Kapten Gerard ”Frothy” de Silva på HardPlay.

Först en liten presentation av Linkan: 25år, Lång, smal, rolig, snygg, kommer från Motala och är den mest positiva grabb ja mött. Det ska bli skitkul att åka med just honom! Men nog med fjäskandet.


Linkan med en riktigt fin Kungsfisk aka Ur(NO).

Trinidad & Tobago är ett land som består av två öar. Vi ska spendera vår tid på den mindre ön av dem båda, Tobago. Tobago är bland de sydligaste öarna i karibiska havet och ligger mer bestämt vid Venezuelas kust i Sydamerika. Att få jobba och uppleva miljön, kulturen och klimatet i ett sådant land är något av en dröm. Vädret är varmt, havet är blått, o fiskarna har turbo XXL i baken i jämförelse med våra Nordliga arter.

HardPlay som vi ska jobba hos har lång erfarenhet av Djuphavsfiske, BigGame och en del flugfiske efter arter som b.la. Marlin, wahoo, Guldmakrill (mahi mahi, dolphin) Kingfish, Bonefish, tarpon, permit och många många fler arter. Om det är någon som vill läsa lite mer om HardPlay klickar ni på länken. http://hardplay.net/

                                            

En sådan här resa gör man verkligen inte på en handvändning. För en student är det ekonomin som blir det svåraste, flygresan ligger runt 10tusen sedan tillkommer det självklart fickpengar, hyra på plats. Ja och Linkan kommer hyra en två under tiden vi är där nere och priset på det blev 500dollar per skalle. Fisket som bedrivs på dessa bredgrader är givetvis inte det samma som hemma. Ett varmare klimat, salthalten i vattnet och turbofiskar gör att våra grejer här hemma helt enkelt inte håller måttet. Spön, rullar, fluglinor, backing, tafsmaterial mm. är inte billigt, speciellt inte om man behöver två uppsättningar ifall något skulle gå sönder vilket de finns stor risk för då saltet sliter på grejerna. Dessutom kan de vara bra att ha ifall ett spö skulle gå sönder som det så lätt kan göra. Att åka så långt och stå där utan grejer när det händer är ingen erfarenhet jag skulle vilja bli delaktig i. Dessutom är det andra flugor som används, det leder till att man behöver nya salttåliga och extremt starka krokar som inte är billiga, nytt material som passar flugorna man binder för fiskar som förhoppningsvis skall fångas. Ja listan kan göras lång med vad vi har fått inhandla inför denna resa, men jag är inte bitter! Köpa fiskeprylar för sina pengar är något vi ”sportfiskare” är ganska vana vid, flest prylar innan man dör vinner! I runda slängar ligger en sådan här resa på 30tusen ifall man ska börja från början som jag och Linkan har gjort.

Som tur är, är denna resa ett ypperligt tillfälle att skapa kontakter och göra reklam för andra och i gengäld få lite rabatt på saker som behövs köpas in till resan om man gör ett bra jobb. Jag och Linkan hörde av oss till EL-GE sportfiske & äventyr i Göteborg. Jag gick in i butiken, sa som det var och vad som skulle hända under denna period. Jag frågade om något slags samarbete kunde dras ihop och så blev det. Jag och linkan kommer fota och filma så mycket det hinns med nere på Tobago, både förl eget bruk, bloggen, för HardPlay och EL-GE. ”Veckans Bild” kommer konceptet att heta och det är vad det låter som, vi skickar minst en bild i veckan med en liten text som hamnar på deras hemsida. Givetvis kan ni följa resan lite mer detaljerat här via bloggen.

Lars-Gunnar Hansson startade företaget EL-GE sportfiske & äventyr 1969 och verksamheten var då förlagd till en butik på Danagatan, Hisingen strax utanför centrala Göteborg. Nu har dem även butik i Skövde på Mariestadsvägen 86 och en i Göteborg som nu är belägen Gustaf Dalénsgatan 13 EL-Ges Webbshoppen på hemsidan ska absolut inte underskattas, brett sortiment och lätt att hitta fram till prylarna man önskar. Ta en titt vettja! http://www.el-ge.se/
Annars rullar det på här uppe i Värmland, lite isfiske efter gädda har hunnits med vilket har givit resultat. Själv har jag bara tagit snipor, en topp på tre kilo är ju inget att skryta med direkt. Det gick bättre för min polare sist vi var ute, Alexander ”alejandro” Masalin satte nytt pb med en ståtlig fisk på 8,6pannor riktigt tjock o fin gädda. Stort Grattis! Förberedelser inför Tobago är i full gång flugstädet får slita, fjädrar flyger och en efter en är Tarponflugorna redo för en omgång epoxy, mer om dessa flugor och andra modeller vi kommer använda i nästa inlägg!


Linslus1 & Linslus2Alejandro med en fin gädda.


Idag testad vi även på hur det är att gå genom isen i säkre förhållanden. Att utsätta kroppen för sådan kyla ger en chockartar upplevelse, man får svårt att tänka och prata, man reagerar instinktivt och vill upp så fort som möjligt. En sådan här träning är väldigt bra att göra för dem som är ute på isarna mycket, för ifall olyckan skulle inträffa är kroppen mer beredd på situationen och du ökar dina chanser att överleva betydligt. Kallt var det dock, utan en ångande bastu och en pilsner väntandes på mig vet i fan om jag hade genomfört spektaklet.


kristoffer visar hur det ska gå till / Jonas Haversjö

RSS 2.0