Endelig!!!

Som ni vet har jag visats i Norge nu i ca två månader och guidat laxfiske med främst fluga. Så här är det att var guide, mer eller mindre. Tidiga mornar och sena kvällar. Serva med kaffe o kaka. Hjälpa till med diverse uppgifter inom fiskeutrustningen. Du ska vara vaken på att hjälpa till med egentligen allt som gästen skulle kunna behöva ha hjälp med och mycket mer där till. Alla detta faktorer spelar in om gästen ska bli nöjd med sin resa eller inte, ja just det. Förhoppningsvis skall gästen även få fisk och helst vid varje fiske pass enligt Han/Hon själv. Om man skulle få en lax vid varje pass man var ute kanske inte laxfiske skulle vara så fascinerande som det är. För NEJ det är inte lätt att ta en lax.

En fiskehistoria som jag återberättar i andrahand, lite luddig mellan åt:

Jag (Michael Jonsson) var och fiskade lax i någon älv jag inte kommer ihåg, jag traskar ner i mina vadare till poolen jag ska fiske i under eftermiddagen. Poolen är stilla och vid sidan av älven sitter två gubbar på en bänk och pratar med varandra medans dem gestikulerar och pekar ut mot älven. Jag går ner och börjar prata med dem. – Jag fick för mig att vi var fyra som skulle dela på poolen, var är den andra mannen? – Han är längre ner säger de två bänkade mumlanden i kör. Jag tittar ner förbi kröken och ser en sliten man kastandes, inte med någon vidare pondus kastandes utan mer för fiskandets skull. – Hur har fisket gått? Nja jo, inget än iallfall. Efter lite kallprat kommer det fram att mannen nedanför kröken är finne och har gått bom 10år på raken. Att gå bom med laxfiske många år i rad är inte svårt, speciellt om man bara fiskar en eller två veckor om året. Dålig tajming eller ren otur, skicklighet och förhållanden, ja det finns mycket som spelar in. Jag (Michael Jonsson) har fiskat lax en hel del och beslöt mig för att gå ner och tipsa honom om något, mest för att ge han lite motivation. Efter några minuter går han i en lax och efter några minuter ligger den där bland stenarna, pilfärsk runt 6kilo. Finnen är i rus, han tar upp den största präst jag sett och bonkar fisken platt i skallen, Han tar sin kromade präst som är graverad med något på finska och skruvar upp den i botten. Prästen är ihålig och inuti från den drar han upp en stor cigarr som han börjar puffa på liggandes bredvid laxen. Jag begagnar ofta Catch & Release när jag fiskar, men med finnen var det inget snack. Laxajäveln skulle bara bonkas. Om man har väntat i tio år efter att dra upp cigarren i prästen kanske det inte var något att diskutera. Kan förstå finnens lättnad.

Glosor:
Präst = Slagträ som man bonkar fisken med i huvudet, brukar leda till döden.
Catch & Release / C&R = Fånga och släppa tillbaka...

En fiskehistoria som hände nyss:

Efter att ha Guidat i två månader och inte fångat något själv blir man ganska less… jo det är klart att man gläds åt andra när dem får fisk och det är en bra egenskap en guide bör ha. Efter att ha tailat och håvat lax så man tappar räkningen och det ända man tänker på är hur stor fisken är, bör man ta en paus. Man blir sjuk, nästan äcklig. Efter jag vet inte hur många laxar blev man förblindad, en sjukilos lax var en liten och man började bli bortskämd. Finns dock en sak som började gräva sig i huvudet. Jag har ju inte plockat en ända själv…

Att inte få en ända lax under två månaders tid i Norges bästa laxälvar låter inte bra när man kommer hem. Mitt ”eget mete” har i och för sig varit begränsat. När man är guide får man ta varje tillfälle att fiska, för det blir inte mycket. Oftast guiderna får fiska är när det är så dåligt fiske att inte gästerna vill försöka. Alternativt tjuvfiske på nätterna, men det håller inte i längden när man jobbar 18timmar om dagen. Motivationen för mig hade gått ut och jag beslöt mig att åka hem efter två månaders tid istället för tre, hem och jobba istället för praktik i en månad till. Många guider jobbar vanligtvis 3-4veckor under säsongen, finns ju dem som jobbar hela året om men vanligast är att man har något jobb vid sidan av annat än guide. Iallafall, Jag hade en vecka kvar att försöka ta mig en lax innan hemfärd. Det blir naturlig mindre gäster ju längre säsongen går, alltså mer tid för eget fiske. Dessutom led chefen med mig när jag berättade om mitt dilemma om uteblivandet av lax. Många försök under veckan på olika sträckor, natt och dag. Dålig sömn under veckan med 1,5åriga Emil som festar nätterna igenom och inget som biter någonstans, inte ett liv.
Jag och Hampus 14år bestämde oss för att köra övre Rye. En Lång sträcka med olika typer av fors som slutar med ett långt sel och tillsist en nacke. De flästa fiskar bara fors-delen av Ö Rye, Nacken fiskas sällan men ibland av Hasse med nymf, men det är en annan historia… Jag beslöt mig för att öva lite långkast på nacken, solen kom fram och de var trevlig vadning nere på nacken.  Ett misslyckat kast, långt men tafsen sträckte inte ut. Flugan och tafsen lägger sig i hög och flugan sjunker snabbt ner mot botten med den långa tafsen efter. Jag börjar strippa in linan relativt snabbt och då smäller det. Fisk eller hugg eller något annat jag inte kommer ihåg skriker jag till Hampus och han börjar tjuta. Efter en spännande faight med flera hopp och rusher är den då där, laxen. Endelig!!! Ropar jag på norska över hela dalen. Glädje ruset kommer aldrig men en stor klump i magen går loss, vilken lättnad. Nu kan man åka hem med hedern i behåll.V. 29

Ja den gångna veckan var jag och farsgubben i Gaula och fiskade lax, Eller det var iallfall det vi försökta med. Lång historia kort. Lågvatten, blålera, badtemperatur i vattnet, ingen gående fisk. Ja förutsättningarna va väldigt dåliga och det resulterade i att vi inte fick en ändå laxa jävel.

Blev dock några foton.
Det blev några havsöringar. Obligatorisk C&R men va gör de.
Sagostund med Raimo


För övrigt kan jag tillägga att Lodgen i Orkla hade sin all time high just denna vecka. 70lax på en vecka, Gratttis till gästerna.

V. 28

Vecka 28. Förra året vid denna tiden fick jag min första riktiga lax på Loe. Nu är man fiskeguide på Orkla lax några sträckor nådanför, tiden går fort. Denna vecka är det ett nytt gäng engelsmän på lodgen. David Croft och Graham Brooks är kända sedan tidigare men två nya ansikten som John Muter och Paul Madden är här denna vecka. Fisket har hittills gått väldigt bra, en och en halv dag har gått och fem fiskar ligger i frysen. Alla har tagit fisk och stämningen är på topp.Första dagen började med att jag och Paul var nere på Jock Scott. Fisket på Jock Scott har visat sig bäst på kvällen och när vattenståndet är högre än normalt, vilket det inte var nu. Det var första gången för Paul på Jock Scott och det var bra att visa honom poolen. Jag berättade om de hetaste takinplaces och vad som har varit gångbart att fiske med tidigare veckor. Om man tittar i fångstrapport boken i storstugan, tittar i kollumen Flue, så ser man mer eller mindre en och en halv fluga. Ett. Gray Mongo och En halv. Sunray Shadow. Sunray har funkat bra på kvällen likaså Black & Blue. Gray Mongo har tagit ungefär 80% av fisken de tre senaste veckorna vilket är talande. I och för sig har Gray Mongo fiskats väldigt flitigt med men det är förståligt i och med att den har presterat så pass bra.

Flugan används mestadels ljusa dagar, sol eller ”tunna” moln och klart vatten. Men uppenbarligen är den gångbar i sämre väder också. Iallafall, jag och Paul var på Jock Scott men fick inget. Jag sa åt Paul att inte losa faith on the Gray Mongo. Efter lunchen var det Pauls tur att fiska Rye, han fiskade min variant av Gray Mongo och första fisken för Paul denna vecka var fångad. Paul blev nöjd och beställde 4st till. Klirr i kassan.

Gray Mongo a la Jonas

Tub: Koppar
Bindtråd: svart
Kropp: Flatbraid I ljusblå transparent färg. (enkelt, inget hackel)
1:a Undervinge: vit Isbjörn
2:a Undervinge: Gul Tempelhund
Ice grå hackel
Övervinge: Grå smal räv.
Ett Påfågelspröt och två ”pärlflash”, Gul
Djungeltupp
Blev bjuden på fiske igårkväll längre upp i Orkla på en privat sträcka. Fisket var bra och Roger tog en på kvällen. 7kilo. Grattis!Fiske på G ikväll med, hoppas det suger i något på andra sidan min lina.

Hoppas veckan fortsätter i samma anda, skitfiske där ute! /Jonas Haversjö

 

 

 


Vecka 26/27

Vecka 26

Efter midsommarfirandet var det dags att ta sig tillbaka till Norge igen. Christer (Styvpappan) skjutsade upp mig till Oslo-Rygge flygplats och klockan stod på fem när vi började rulla norr över. Resan gick galant och vid ca halv elva var jag framme igen vid lodgen, guidning direkt och lax kom upp. Även om min feber/hosta/förkylning som satt i efter midsommarfirandet och gjorde mig klen var det kul att få se lite laxdrill .

Denna vecka är det engelsmännen som gästar än en gång och merparten av gruppen stannar en till två veckor till efter vecka 26.  Väldigt trevliga gäster att ha och göra med. Dessa Engelsmän är väldigt keen i vattnet när de vet att chansen är större att ta en lax. Annars är dem inte rädda för att missa några timmar efter eller före lunch, middag för lite gin, vinmonopolet går bra här i Norge. Fisket har gått väldigt bra med många fina fiskar runt 6-7-8kg men än så länge ligger toppen för denna vecka på 32lbs motsvarande 14.5kg. Tagen av Graham Brooks på Rye en halvtimma innan tolvslaget. Jag som var guide åt Graham för tillfället gjorde kanske inte min bästa insats hittills… eftersom jag är sjuk stannade jag inne i hyttan för att värma mig, tittade ut mot Graham titt som tätt för att se om allt var ok. De första gångerna var det cool lugnt och jag slappnade av lite för mycket och var nära att somna ett par gånger. Efter en stunds vilande gick jag ut eftersom det var tid att skjutsa gästerna tillbaka till lodgen. När jag Kommer ut står Graham helt slut efter att ha drillat och burit upp sin fisk till hyttan och hängt den på vågen, helt själv. Han sa att han hade ropat på mig och efter att jag inte hade svarat hade han blivit lite orolig hur han skulle klara att ta upp fisken själv då den, antagligen största laxen han haft på tog 70 meter lina i första rusningen. Som tur är har Graham mycket erfarenhet och han klarade av att landa fisken på egen hand. Nytt personbästa för Graham Brooks, 32lbs Grattis!

Senare samma vecka, vilken dag har jag inte koll på eftersom man lever i sin lilla bubbla här uppe… Iallfall, Jag och David Jurvis var nere på Jock Scott. Förhållandena var inte så bra, sakta stigande älv och fisk som gick väldigt snabbt upp i älven. Som jag nämnt tidigare i bloggen är det väldigt sällan man fångar lax i älv när vattenstånden ökar, varför? Finns såklart olika teorier men många menar att fisken passar på att rusa snabbare upp i älven då det finns mer vatten att gå på. Andra menar att fisken bromsar upp, flyttar nere i älven och även ibland går tillbaka ut i havet igen och väntar på mer normala förhållanden. Både teorierna är bevisade med märkt fisk som följts men det viktiga i denna fråga är att man har vetskap sen länge tillbaka att det är väldigt svårt att ta en lax just på stigande älv. Nog om det, tillbaka till historian. David började köra en repa på den vassare delen av poolen på Jock Scott. Jag satt vid banken och tittade ut, vi såg en snabbt gående fisk hoppande över oss men det kändes inte hett. David fiskade färdigt poolen och kom upp till mig. Nicklas Lindgren en annan av guiderna i teamet hade dagen före givit bort en fluga till en gäst mest på skoj och han krokade en lax, dock tappade han fisken men spännande var det. Jag gjorde en Nicklas och föreslog en av mina flugor till David. Tanken var att sätta på något annorlunda. Chock orange med ”Kina-hatt” på och en längre tunn svart övervinge med några flashstrån i. Tanken var att irritera en fisk om det stod någon äldre i poolen som bestämt sig för att stanna lite längre, eller kanske valt ut en plats att leka på. Alternativt att fiska flugan sakta nedströms och vara i vägen för en snabbt gående fisk.

Jag knöt på flugan åt David och han inte köra halva poolen innan det sög i. Skitkul men dessvärre ingen stor fisk som vi hoppades på. Minsta men första fisken på Jock Scott denna vecka. Grills på 1.2 kilo, silver och full med lus, väldigt fin matfisk.Nu är det veck 27 och fisket har börjat bra sen i lördags med en topp på 10,2kg lax från Espås. Nu har det kommit väldigt mycket regn igen och mer ska det komma, älven stiger därför men vi hoppas att regnvädret för med sig stigande lax och bra fiske framöver. Klart för denna gång/Jonas Haversjö.


RSS 2.0